Preskoči na glavni sadržaj

Zubne ljuskiceZUBNE LJUSKICE

Zahvat započinje utvrđivanjem boje zuba na temelju koje se određuje i boja ispuna. U donjim se slojevima nanosi nešto žući kompozit, u gornjim slojevima svjetliji, a na vrhu čak i transparentne nijanse.Na samom kraju zubar pigmentima i kistovima iscrtava fisure, tamnije njanse koje se nalaze u udubinama svakog prirodnog zuba. Krajnji je rezultat zub na kojem se ne može primjetiti granica između ispune i zdravog dijela zuba. Cijena ovako napravljene plombe iznosi između 180 i 350 kn.
Američki glumci koji žele imati savršene zube već odavno na prednje plohe svojih zuba stavljaju zubne ljuskice tzv. veneerse. Takvi se zahvati mogu danas dobiti i u Hrvatskoj, a preporučuju se kada se zubi toliko potamnjeli da se ne mogu izbjeliti, kada im je prednja stjenka uništena od karijesa ili kada se želi izravnati zubni niz. Vanjska se površina zuba minimalno izbrusi, na nju se nanese cementi za ljepljenje, a zatim se stavlja porculanska ljuskica izrađena u laboratoriju i do savršenstva prilagođena boji i obliku okolnih zuba. Postavljane ljuskice stoji od 1500 do 2000 kuna. Kada je veći dio zuba gotovo sasvim stradao, rade se mostovi. Zamjenski se zubi izrađuju od porculana identične boje kao i ostali , a nakon svih proba koje uključuju kontrolu zagriza, funkcije, oblika i zatvaranja čeljusti, pacijent još jednom odlazi na finalnu estetsku obradu u laboratorij. Tamo se zubi dorađuju oslikavanjem te dodavanjem glazure tako da je na kraju zub zaista nalik prirodnom.  Velike svjetske zvijezde uglavnom stavljaju navlake ili mostove od bezmetalnog porculana koji su znatno transparentniji, baš poput prirodnih zubi. Te se navlake izrađuju od porculana bez tanke metalne jezgre koja u klasičnom porculanskom zubu sprječava prodor svjetla.


Popularni postovi s ovog bloga

Novi osmijeh - Vinko Capar

Ljuskice za zube - ordinacija Dental Estetic Studio

Ljuskice su porculanske ljuske koje se izrađuju nakon minimalnog brušenja samo prednje stijenke zuba i cementiraju specijalnim cementima na zub. Izrađuju se u zubnom laboratoriju press tehnikom ili kompjuteriziranom CAD/CAM tehnologijom. Stavljaju se kada je na prednjim zubima potrebno promijeniti: oblik zubaboju zubapoložaj zubalaganu ortodontsku anomaliju Uvjet je da zubi nisu prejako uništeni od karijesa, tj. da nemaju velike ispune. Rezultat stavljanja ljuskica je izuzetno velika estetska promjena osmjeha pacijenta sa minimalnim brušenjem prirodnog zuba i velikom trajnosti takvog rada. Često ih kombiniramo sa prethodnim izbjeljivanjem tako da je krajnji cjelokupan efekt novog osmjeha bijeliji i svježiji, jer se tako posvijetle i okolni zubi. Isto tako, kod makeovera ih kombiniramo po potrebi sa cirkonskim mostovima ili e-max navlakama što je krajnji rezultat skladna, estetski prirodna i lijepa cjelina osmijeha. Izrada ljuskica traje 5-7…